Az Energiaklub sajtóközleménye

Fellebbezés a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításának környezetvédelmi engedélye ellen

Az Energiaklub elfogadhatatlannak tartja, hogy a Paksi Atomerőmű üzemidejének húsz éves meghosszabbítására az illetékes környezetvédelmi hatóság kiadta az engedélyt. A Dél-dunántúli „zöld hatóság" (DD-KTVF) határozata ugyanis olyan hatósági eljáráson alapul, amely során alapvető hibákat követtek el. Az Energiaklub fellebbezést nyújtott be az engedély ellen.

A hatásvizsgálatból hiányzik a súlyos balesetek vizsgálata. Egy meghosszabbított üzemidejű atomerőműben nagyobb valószínűséggel következhetnek üzemzavarok, balesetek, súlyos balesetek, és tovább növekszik egy esetleges tervezésen túli baleset bekövetkeztének valószínűsége. Az öregedési hatások csökkentik a biztonsági tartalékokat. A különböző berendezéseken egyszerre történő öregedés miatti állagromlások összeadódnak, így együttesen nagyobb valószínűséggel vezethetnek meghibásodásokhoz, ami akár komoly a környezeti és egészségügyi károkat okozhat. Az öregedés szempontjából a legkritikusabb elemek a következők: a reaktortartály, a gőzfejlesztők, a primer kör további berendezései, valamint a hermetikus tér.

A hatásvizsgálat nem tárgyalta súlyának megfelelő részletességgel a meghosszabbított üzemidő során keletkező radioaktív hulladékokat. Bár ezen hulladékok hosszú távú kezelése állami feladat, a hulladékok keletkezése szorosan kapcsolódik az erőmű alaptevékenységéhez, így ennek részletesebb ismertetésére lett volna szükség.

Álláspontunk szerint a környezetvédelmi hatóság eljárási hibákat is vétett. Elmulasztotta pl. az Espooi Egyezményben foglaltak értelmében értesíteni a szomszédos országokat a folyamatról. Mivel az előírt tájékoztatás nem történt meg, ezért a külföldi országok bevonásával lefolytatott eljárások nem feleltek meg az egyezmény által előírtaknak.
Az Energiaklub véleménye szerint az erőmű üzemidejének húsz éves meghosszabbítása olyan súlyú kérdés, amely körültekintő, alapos és szakmailag megalapozott döntéshozatalt igényelne. A környezetvédelmi engedély kiadása sajnos nem felelt meg ennek az elvárásnak.