Atom-abszurd: biankó csekk a Paks-duplázáshoz

Politikai, energetikai és jogi nonszensz, ha ma este a parlament rábólint a kormányzat által beterjesztett „paks-duplázó” javaslatra. Bizonytalan politikai helyzetben nem szokás 70 évre meghatározó döntéseket hozni. Felháborító továbbá, hogy a kormánynak nincs semmi konkrétum a tarsolyában, de az is, hogy választott képviselőink sem követelik meg a tisztességes tájékoztatást. A beterjesztett határozati javaslat jogilag sem állja meg a helyét. Amennyiben a T. Ház elfogadja a határozatot, az Energiaklub Alkotmánybírósághoz fordul.

Az Országgyűlés várhatóan ma este szavaz a paksi atomerőmű bővítéséről szóló határozati javaslatról (H/9173). Mindezt úgy fogja megtenni, hogy a Kormánynak a beruházással kapcsolatos alapvető kérdésekre nincs válasza. Érdekes és ritka esemény, hogy egy ilyen súlyú határozat bizottsági tárgyalása és a végszavazás egy nap alatt lezajlik.

 

Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságságának mai ülésén a határozati javaslat vitája során a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium főosztályvezetője több kérdésre nem válaszolt. A Kormány által beterjesztett határozati javaslat ugyanis egy alig másfél oldalas – Katona Kálmán független képviselő, a Magyar Villamos Művek korábbi elnök-vezérigazgatója által fércműnek minősített – indoklással „tisztelte meg” az Országgyűlést. A javaslat által nyitva hagyott számos probléma tisztázását szolgálták volna a képviselők által feltett kérdések, amelyekre a Minisztérium munkatársa többek között felkészületlenségére hivatkozva nem válaszolt:

  • Tudja-e a Kormány, hogy mit is akar pontosan? Hány darab és milyen típusú reaktort?
  • Milyen vállalkozói kör számára szerzi meg most lóhalálában a parlament bólintását; avagy ki építheti majd az új reaktorokat?
  • Hogy képzelik a finanszírozást?
  • Miért nem teljesítette a Kormány a tavaly tavasszal a Parlament által elfogadott energiapolitikai határozatban foglaltakat? Azt nevezetesen, hogy bemutatja egy új nukleáris beruházás szükségességét.
  • Miért van szükség most erre a döntésre, miközben több ezer megawattnyi kapacitás (gáz-, lignit-, megújuló erőforrásokra alapozott) kapott már engedélyt, illetve áll engedélyezés alatt? Milyen elképzelései vannak a Kormánynak a jövőbeli energiamérlegről?

A fenti – és további – kérdésekre adott válaszok egy legalább 2-3000 milliárd forint (4-5 darab 4-es metró) elköltéséről szóló, felelős döntés megalapozásához lettek volna szükségesek. Az Országgyűlés képviselői tehát ma este várhatóan úgy döntenek a kérdésről, hogy a részleteket sem a határozati javaslatból, sem az előterjesztő Minisztérium munkatársától nem ismerhették meg.

„Politikai, energetikai és jogi nonszensz, ha ma este a parlament rábólint a kormányzat által beterjesztett „paks-duplázó” javaslatra. Választott képviselőink tisztességes tájékoztatás és döntés-előkészítő anyagok hiányában a javaslat megszavazásával egy biankó csekket adnak a kormányzat kezébe, szolgaian asszisztálva egy megalapozatlan giga beruházáshoz.” – összegezte a problémát Perger András, az Energiaklub munkatársa.