2000 milliárd forintot terveznek elkölteni

Kormánypárti és ellenzéki politikusok nagy összhangban fejtették ki tegnap az Országgyűlésben, hogy a Paksi Atomerőmű továbbüzemeltetése mellett újabb atomerőmű építését is jónak látnák. Valószínűleg egyszerűen nem tudják, hogy ez nagyságrendileg 2000 milliárd forintba fog kerülni. Ha nem így lenne, legalább megvizsgálták volna a lehetséges alternatívákat.

Az energiapolitikai stratégia vitáján kormánypárti és ellenzéki politikusok sora hangoztatta tegnap a Parlament Energetikai, valamint Gazdasági Bizottságának ülésén, hogy Magyarország számára nem létezik más lehetőség mint a Paksi Atomerőmű élettartamának meghosszabbítása, valamint új atomerőmű építése. Ez a nemzetközi tapasztalatok szerint minimum 2000 milliárd forint költséget jelent majd. Szintén figyelemre méltó, hogy az atomenergia ellentmondásossága miatt a jelentősebb pénzintézetek nem szívesen finanszíroznak ilyen beruházásokat, így könnyen előfordulhat, hogy a költségek jelentős részét adóforintokból kell majd fedezni.

Történik mindez úgy, hogy akárcsak egyetlen – szakmailag megalapozott, részletes – tanulmány létezne, mely az alternatívákat vizsgálná. Ilyen horderejű döntést senki nem hozna meg az összes lehetőség számbavétele nélkül – csak az, aki nem a saját pénzét költi. Az előterjesztést készítő Gazdasági Minisztérium a lehetséges alternatívák vizsgálatát nem tartotta szükségesnek, a Környezetvédelmi Minisztérium pedig részt sem vett a vitán.

Mindezek miatt az Energiaklub szükségesnek tartotta felmérni az alternatív döntési lehetőségeket. E munka eredményeként nyilvánvalóvá vált, hogy nagyságrendekkel kevesebb költséggel megoldható a mára elavult és komoly biztonsági kockázatot hordozó atomerőmű kiváltása: alapvetően a megújuló erőforrások fokozottabb felhasználásával és az energiahatékonyság növelésével. A tanulmányt eljuttattuk az illetékes döntéshozókhoz, s az honlapunkon mindenki számára hozzáférhető.

 

A parlamenti képviselők által javasolt – ésszerűtlen és elképesztően drága – atomenergia-alapú megközelítés közép-távon ellehetetleníti a korszerű politikát, mely a megújulókra és a hatékonyság növelésére alapoz. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy a 2000 milliárd forint mellett további jelentős összegek állnak majd rendelkezésre Magyarországon energetikai célokra. De nem csak pénz nem lesz. A megújulók számára hely nem áll majd rendelkezésre a villamosenergia-rendszerben és a hatékonyság növelésének szempontja is háttérbe szorul majd.