Újabb mérföldkő a települési klímavédelemben

Eger városában ismét fontos fordulóponthoz ért a települési klímavédelem ügye. A hazánkban egyelőre még ritkaságszámba menő, de egyre aktuálisabb éghajlatváltozási stratégiák készítése és megvalósítása során ugyanis meghatározó szereppel bír az adott település kulcsszereplőinek összehangolt munkája. Ahány érdekszféra van, annyiféle szemponttal kell számolni, ám a változó klímához való alkalmazkodás során az egyetlen lehetőség az összefogásban rejlik. Éppen az együttműködés megteremtésének jegyében került sor szeptember 15-én az éghajlatvédelmi fórum megrendezésére Egerben.

A települési klímavédelem témájában szervezett korábbi egyeztetésekhez képest az Energiaklub jelenlegi találkozójának érdekessége abban rejlett, hogy nem a szakmai információáramlás állt a fókuszban, hanem egy-egy témát részletesebben kifejtve lehetőség nyílt dinamikus eszmecserére is.

Az egyik ilyen mélyebben tárgyalt téma volt a kommunikáció, mivel ez az együttműködések kulcsa. A környezeti szemléletformálás lakossági kommunikációja és oktatása céljából együttműködési kezdeményezés indult az önkormányzati oldal, a civil szervezetek és a média képviselői között. Bemutatásra került az országban egyedülálló térinformatikai monitoringrendszer, amely havi leosztásban gyűjti majd az önkormányzati intézmények energiafogyasztását, hathatós alapot biztosítva a jövőbeni energiagazdálkodási tervezéshez. Az egybegyűltek abban is megállapodtak, hogy Eger jövőjét a megújuló energiaforrások kiaknázásban (pl. a geotermiában és a kisvízi energiatermelésben) látják.

Az szervezők nem titkolt célja volt, hogy a közös munka és párbeszéd révén a résztvevők eljussanak egyfajta szerepvállalásig is a stratégia kidolgozása és megvalósítása kapcsán. A fórum így azzal a tanulsággal szolgált, hogy értékes együttműködések egész sora indulhat meg, ha felderítjük, hogy az egyes felek milyen hozzáadott értéket képviselnek a klímavédelem számtalan alterületén. Az érdekek ütköztetésén, az eltérő álláspontok bemutatásán és közelítésén keresztül a település iránti elkötelezettség meghozta eredményét, és bizonyítékául szolgált annak, hogy az önkormányzat és a civil szféra között nem csak lehetséges, de szükséges is az összefogás. Ez (az Energiaklub szakmai közreműködésével készülő) települési klímavédelmi stratégiának is még nagyobb mélységet és megalapozottságot biztosít.

Így a települési éghajlatvédelmi stratégia felbecsülhetetlen eszközzé válik, amely a gazdasági, társadalmi és környezeti érdekek egyeztetésével valós megoldásokat jelenthet a változó éghajlathoz való alkalmazkodásban minden település számára. Az Energiaklub a közeljövőben az ország más régiójában is tervez hasonló jellegű szakmai összejöveteleket; ennek jegyében a jelenlegi találkozó is nyitott volt más, a klímavédelem iránt érdeklődő települési döntéshozók számára.  A szervezők nagy örömére több település polgármestere, jegyzője (Sáránd, Tinnye) is részt vett a rendezvényen.