Megkezdődött a "Paksról komolyan" című rendezvénysorozatunk

A Paksra tervezett új atomerőmű számos közgazdasági, biztonságpolitikai, geopolitikai és társadalmi kérdést vet fel. Mindezekről alig esett és esik szó a magyar nyilvánosságban.

Ezért az Energiaklub „Paksról komolyan” címmel rendezvénysorozatot indított, melynek első eseményén a Paks II beruházás költségvetési és gazdaságpolitikai hatásairól esett szó. A rendezvényen Romhányi Balázs (Költségvetési Felelősségi Intézet), Petschnig Mária Zita (Pénzügykutató Zrt.), illetve Jankovics László (Európai Bizottság, Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság) beszéltek a témáról.

A rendezvényen Romhányi Balázs (Költségvetési Felelősségi Intézet) bemutatta az Energiaklub megrendelésére készített, "A Paks II beruházás költségvetés-politikai következményei" című tanulmányát.

Romhányi Balázs előadása

Romhányi elmondta, hogy az Európai Unió jelenleg hatályos statisztikai elszámolási szabályai kellően világosak ahhoz, hogy a projektet egyértelműen a kormányzati szektorban kelljen elszámolni. Az elemzés készítése során arra a következtetésre jutott, hogy a paksi beruházás pénzügyi terhét nem lehet a jövő generációkra hárítani, azt elsősorban azoknak kell viselniük, akik a beruházás idejében fizetik az adókat vagy részesülnek a közpénzekből.

Az infografika nagy felbontásban innen tölthető le

Romhányi szerint a fenntartható és átlátható költségvetési politika alkotmányos követelményének a kormány akkor felelne meg, ha nyilvánosságra hozná saját feltételezéseit, számításait és a szükségessé váló kiigazító költségvetési intézkedésekkel kapcsolatos konkrét elképzeléseit. Legkésőbb a 2015 tavaszi – 2018-ig előretekintő – konvergencia programban színt kell vallania, ha nem tervezi a kormány a projekt csúsztatását. Minél tovább fennmarad a bizonytalanság, annál nagyobb lesz a szükséges költségvetési intézkedések miatti növekedési áldozat, amint azt a 2011-2014 évek történései is bebizonyították.

Hozzászólásában Petschnig Mária Zita (Pénzügykutató Zrt.) úgy vélte, hogy Romhányi Balázs hiánypótló tanulmányának feltételezései "messzemenően jóhiszeműek". Például a beruházás összköltségének csak 3750 milliárd forintot feltételez, és nem veszi figyelembe, hogy kiegészítő beruházásokra is szükség lesz, tehát a makroökönómiai következmények még a tanulmányban leírtaknál is sokkal rosszabbak lesznek.

Jankovics László (Európai Bizottság, Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság) pedig arról beszélt, hogy az esetleges deficitnövelő hatásokat csak a részletek ismeretében lehet majd konkrétan meghatározni, de a beruházás adósságnövelő hatása várhatóan önmagában ellentételezési kötelezettséggel jár majd.

Jankovics László előadása

Az esemény közreműködő partnere az Európai Bizottság Magyarországi képviselete volt.

Rendezvénysorozatunk további eseményeire jelen terveink szerint következőképpen kerül sor:

  • Október 8.: Környezeti hatások
  • Október 16: Biztonság és geopolitika
  • Október 28: Végrehajtás
  • 2015. január: Konferencia Paks II-ről