Kinek lesz melege az emelkedő gázáraktól?

Az év legelső igazán "húsba vágó" kérdése kétségtelenül a gázár. Emelkedik-e és ha igen, mely háztartásoknak kell többet fizetnie a fűtésért vagy a meleg vízért, illetve mennyivel?
 

Az Energiaklub (támaszkodva 2010-es lakossági reprezentatív felmérésünk eredményeire is) a mellékelt gyorselemzésben járja körül a fenti kérdéseket: az ígért változások és a december 31-én kelt rendelet tükrében. Lényeges körülmény, hogy a kormányzati kommunikáció a nyilvánosság számára jelenleg ismeretlen adatokra támaszkodik. A nyílt szakmai vita érdekében az Energiaklub Szakpolitikai Intézet javasolja, hogy az érintett minisztérium honlapján tegye közzé a szabályozás alapját adó részletes adatokat és azok forrását.

Az Energiaklub adatai szerint az árváltozással nem érintett háztartások közé jellemzően a távfűtéses és a fával (is) fűtő lakások tartoznak, a gázzal fűtő háztartások közül pedig a kisebb alapterületű és kevesebb háztartáslétszámmal bíró lakások lakói. Az árváltozás által érintett csoportba jellemzően a gázzal (is) fűtő, nagyobb területű lakásban, illetve házban lakó családok esnek. 

Az elemzésben megfogalmazott alapvető kritika, hogy előfordulhat, hogy a frissen bevezetett árrendszer a pazarló felhasználást "jutalmazza", míg a hatékony felhasználást "bünteti". Ezzel összefüggésben, kifejezetten aggályos, hogy az 1200 m3-es határig alanyi jogon jár a kedvezményes tarifa. Az új árrendszer tehát a határig a pazarló jellegű fogyasztást is „jutalmazza”. A további, nagycsaládos kedvezmény esetében pedig kérdéses, hogy mennyiben szerencsés az árrendszerbe közvetlenül beemelni szociális szempontokat, és azokat miért nem egy az energiapolitikától független, szociális alapon működő rendszerben kezelik.

Bár a kormányzati kommunikációban nagyon erősen jelen vannak olyan témák, mint az energiahatékonyság és a zöldgazdaság fejlesztése, de a jelek szerint politikailag még mindig erősebb a szociális és rövid távú szemlélet, miszerint a lakosság számára olcsóvá kell tenni az energiát. Ez a politikai törekvés - bár részben érthető - torz árrendszerhez vezet, ami gazdaságilag nem kedvez a lakosság hatékonysági beruházásainak.

Ha bármilyen kérdése van a témában, keresse Perger András hagyományos energiahordozók projektvezetőt a [email protected] címen, vagy a 06/1 411-35-30 telefonszámon.