Gyakori kérdések a kompakt fénycsövekről

Mi is az a kompakt fénycső?
A kompakt fénycső a fénycsövek gazdaságosságát valamint az izzólámpák kis méretét és kényelmes kezelhetőségét ötvözi, hiszen nem más, mint egy egyszeresen vagy többszörösen meghajlított, kis átmérőjű fénycső.
A kompakt fénycsövek készülnek becsavarható, menetes fejjel, így alkalmasak a meglévő, hagyományos izzólámpás lámpatestekben való felhasználásra. Az ilyen fénycsövek csatlakozó fejébe vannak beépítve a lámpa működéséhez szükséges elemek (a gyújtóegység, valamint az előtét). Ez utóbbi lehet hagyományos, vasmagos fojtótekercs, vagy korszerű, nagy frekvencián működő elektronikus előtét.

Különféle alakú és csatlakozású kompakt fénycsövek

Olyan kompakt fénycsöveket is gyártanak, amelyeknél a meghajlított fénycsövet formájában a hagyományos izzóéra hasonlító opál üvegburába helyezik. Így olyan helyeken is alkalmazható energiatakarékos lámpa, ahol esztétikai okokból ragaszkodnak az izzólámpához hasonló megjelenéshez (pl. mignon égős csillárok, falikarok).

Különféle „alakos” kompakt fénycsövek E27-es és E14-es (mignon, vagy „gyertyaizzós”) foglalattal

Drága-e a kompakt fénycső?
A kompakt fénycsövek ára magas a hagyományos izzók árához viszonyítva, ugyanakkor érdemes számolnunk egy kicsit, hogy kiderítsük, mi az igazán drága:
Hasonlítsuk össze egy 13 W teljesítményű 6 000 óra élettartamú kompakt fénycső és a vele azonos fényerőt adó, 6 000 órát világító 6 db hagyományos izzó használatát. A 6 000 óra világítás alatt a kompakt fénycső 78 KWh-t fogyaszt, míg a hagyományos izzók fogyasztása 360 KWh. Ha a kompakt fénycső 1 100 forintos és a hagyományos izzók egyenként 80 forintos eladási árát is tekintetbe vesszük, a hozzávetőleg 6 éves világítási idő alatt a kompakt fénycsővel 8 500 forintot tudunk megtakarítani egyetlen fénycsővel. A fenti példa számításból is jól látható, hogy a kompakt fénycsövek beszerzési ára magasabb ugyan, mint a hagyományos izzóké, a velük való világítás hosszabb távon mégis többszörösen megtérül. Ez esetben is igaz tehát, hogy nem az az olcsó, ami annak tűnik.

Az alábbi táblázatok többféle élettartamra és teljesítményre mutatják meg az elérhető megtakarításokat (25,7 Ft/kWh + 25% ÁFA = 32,1 Ft/kWh, 2004.01.01.-től érvényes lakossági általános díjszabás szerint):

13 W-os kompakt fénycső 60 W-os hagyományos izzólámpa Az élettartam alatti megtakarítás [Ft]
Élettartam, [h] Átlagár [Ft/db] Összes fogyasztás [kWh] Áramdíj [Ft] Összes költség [Ft] Élettartam, [h] Átlagár [Ft/db] Összes lámpa ára [Ft] Összes fogyasztás [kWh] Áramdíj [Ft] Összes költség [Ft]
3000 800 39 1252 2052 1000 80 240 180 5778 6018 4766
6000 1100 78 2504 3604 1000 80 480 360 11556 12036 9532
12000 3300 156 5008 8308 1000 80 960 720 23 112 24072 19064
15000 4000 195 6260 10260 1000 80 1200 900 29890 30090 23831

Az eltérő élettartamú kompakt fénycsövekkel élettartamuk alatt elérhető megtakarítások és izzólámpával való összehasonlításuk

Kompakt fénycső Hagyományos izzólámpa Megtakarítás az élettartam függvényében
3000 h 6000 h 12000 h 15000 h
5 W 25 W 60 kWh 120 kWh 240 kWh 300 kWh
7 W, 9 W 40 W 93 kWh 186 kWh 372 kWh 465 kWh
11 W, 13 W 60 W 141 kWh 282 kWh 564 kWh 705 kWh
15 W, 18 W 75 W 171 kWh 342 kWh 684 kWh 855 kWh
20 W 100 W 240 kWh 480 kWh 960 kWh 1200 kWh

A különböző teljesítményű kompakt fénycsövek, valamint a velük egyenértékű megvilágítást adó izzólámpák jellemző teljesítménysora és az elérhető megtakarítások

Mik a kompakt fénycsövek előnyei?
- 70-80%-kal kevesebb villamos energiát használ fel, mint a hagyományos izzó, ugyanakkora megvilágítási szintet biztosítva, azaz a komfortérzet csök-kenése nélkül lehet energiát megtakarítani. A hagyományos izzók esetében megfigyelhetjük, hogy világítás közben hamar felforrósodnak. Ennek oka, hogy a bennük található izzó szálak valóban izzanak, ezért az elektromos áram egy részét ezek a hagyományos izzók felesleges hővé alakítják. A kompakt fénycsövek üzemhőmérséklete ugyanakkor lényegesen alacsonyabb, a felhasznált energia jóval nagyobb része fordítódik világításra;
- a kompakt fénycsövekre hosszú, akár 15 000 órás élettartam jellemző, szemben a hagyományos izzók 1 000 órás élettartamával, így ritkábban szükséges cserélni őket. A kereskedelemben a viszonylag alacsony – 1 000 Ft körüli - áron kapható jó minőségű kompakt fénycsövek is rendelkeznek 6 000 órás élettartammal;
- a kompakt fénycsövek színe ma már nem különbözik a hagyományos izzók esetében megszokott színektől, a mai termékek különböző színárnyalatú változatokban kaphatók. Hazánkban leginkább a hagyományos izzók színével azonos 2 700 K színhőmérsékletű kompakt fénycső terjedt el;
- kompakt fénycsövek kaphatóak hagyományos (E27) és mignon (E14) foglalatokba becsavarható változatban is, számtalan formában és teljesítmény tartományban. Korábban komoly probléma volt velük kapcsolatban, hogy számos lámpatestben méreteiknél és formájuknál fogva nem voltak elhelyezhetőek, mára ezt a széles formaválasztékkal sikerült megoldani;
- elektronikával egybeépített, nagyfrekvenciás típusaik azonnal gyújtanak, és vibrálás-, villogásmentesen működnek.

Mik a kompakt fénycsövek hátrányai?
- a fényerejük – néhány speciális, drága terméktől eltekintve - nem szabályoz-ható;
- nagyobb a helyigényük mint az izzólámpáé;
- hagyományos – vasmagos – előtéttel működtetett kompakt fénycsövek a be-kapcsolást követően néhány perc alatt érik el csak teljes fényerejüket.

Lakásunk mely helységeiben érdemes izzólámpát kompakt fénycsőre cserélni?
- Ahol a lámpa napi használata átlagosan legalább 3-4 óra, ilyen lehet a konyha, a nappali, az étkező, a gyerekszoba (nem érdemes ugyanakkor a ritkán és rövid ideig használt helyiségekben, mint pincében, tároló helyiségben, kamrában, WC-ben lévő izzólámpákat lecserélni);
- ahol nincs gyakori ki-, és bekapcsolás;
- ahol a meglévő izzólámpa nehezen megközelíthető helyen van, így cseréje nehézségeket okoz, például lépcsőházakban.

Miért takarékoskodjunk az energiával?
- Személyes érdekből, mert az energia drága és egyre drágább lesz, a megta-karított pénzt egyéb szükségletek kielégítésére fordíthatjuk;
- takarékos energiafelhasználással a Föld folyamatosan fogyó fosszilis ener-giatartalékainak (szén, olaj) csökkenését lassíthatjuk;
- kevesebb energiafelhasználással csökkenthetjük az energiatermeléssel járó környezetszennyezést;
- az energiatermeléskor keletkező üvegház hatású gázok megváltoztatják Földünk klímáját, az energiatakarékossággal hozzájárulhatunk a globális klímaváltozás és annak káros következményei (aszály, elsivatagosodás, árvizek stb.) elleni küzdelemhez.

Mire figyeljünk energiatakarékos lámpák vásárlásánál?
- Nézzük meg a csomagoláson, hogy fel van-e tüntetve a kompakt fénycső élettartama! Válasszunk minél hosszabb élettartamú kompakt fénycsövet! Hosszú távon gazdaságosabb a hosszabb – a legalább 5.000 – 6.000 órás – élettartamú (a gyártók háztartások esetén 2,7 – 3 órás átlagos napi használattal szoktak számolni, így a kb. 1 000 órás használat egy évnek felel meg), hiszen minél tovább tart, annál több energiát, és pénzt takaríthatunk meg vele magasabb ára ellenére is!
- Tudjuk meg, hogy ad-e a gyártó vagy a kereskedő cseregaranciát a gyári hibás, várható élettartamának elején tönkrement árura?
- Ellenőrizzük a csomagoláson a lámpa színhőmérsékletét! (Magyarországon a 2 700 K-es meleg fényű fényforrások használata terjedt el.)
- Ellenőrizzük a kompakt fénycső méretét, hogy vajon befér-e a lecserélni kívánt izzólámpa helyére!
- Ne csak ár alapján döntsünk vásárláskor, hanem próbáljuk meg minőségük alapján összehasonlítani a különböző termékeket. Ha nem tudunk dönteni, akkor kérjük a bolti eladók segítségét!
- Csak olyan helyen vásároljunk, ahol biztosak lehetünk a termékek eredetében! Ne vásároljunk olyan helyen, ahol nem próbálhatjuk ki a vásárolni kívánt terméket és fennáll annak a veszélye is, hogy balesetveszélyes, a hazai és az európai biztonsági előírásoknak nem megfelelő csempészárut kapunk!

Hogyan csökkenthető a világítási számla...?

A legfontosabb, amit tehetünk, hogy a természetes fény adta lehetőségeket használjuk ki. Így a következőket célszerű szem előtt tartani:
- Új épületek tervezésénél, meglévők felújításánál figyelmet kell fordítani az ablakok, ajtók napjáráshoz viszonyított tájolására. Minél több üvegfelületet alakítsunk ki, ahol a napfény az épületbe hatolhat. Jó, ha a hálószoba keletre néz, így reggel beköszön a Nap a konyha, nappali szoba délre, hogy munka közben minél több fényt kapjunk.
- A helyiségek berendezésénél a bútorok, falak, kárpitok, függönyök színét, anyagát úgy kell megválasztani, hogy azok ne nyeljék el a fényt. A fehér fal a legvilágosabb, és még szép is.
- Próbáljuk meg mindennapi életünket úgy szervezni, hogy a megvilágítás-igényes tevékenységeket nappali fény mellett végezzük el.

A mesterséges világítás kialakításánál először gondoljuk végig, hogy milyen helyiségben milyen tevékenységet kell megvilágítani. Azaz csak ott, annyira és addig világítsunk, amíg az szükséges. Ennek érdekében a következőket tehetjük:
- A háttérvilágításhoz kevesebb fény is elég. Az általános világításra szolgáló lámpákat úgy helyezzük el, hogy a helyiség megvilágítása egyenletes legyen. Ehhez használjunk olyan lámpát, amelyik a mennyezetet és a falakat is megvilágítja.
- Az általános világítást helyi fényekkel egészítsük ki. Azokat a helyeket, ahol munkát végzünk, olvasunk, üldögélünk, pontfénnyel, helyi megvilágítást adó lámpával világítsuk meg.
- A nagyobb épületekben a világítás legyen szakaszolható, ez például több lakásos házak lépcsőházaiban ad lehetőséget a takarékoskodásra.
- Ha ez a rendszer még mozgásérzékelővel is ki van egészítve, akkor csak ott, és csak addig ég a lámpa, ahol valaki jár. A külső természetes fény és a mesterséges világítás érzékelő és szabályozó rendszerek segítségével összehangolható és a villamos-energia felhasználás akár felére is csökkenthető.
- Hagyományos izzólámpás, vagy rossz hatásfokú fénycsöves rendszerrel 40 W/m2 energia szükséges 500 luxos megvilágítási szint eléréséhez, míg ugyanilyen megvilágítási szinthez szükséges energia korszerű rendszernél csak 13-15 W/m2.
- Használjunk izzólámpa helyett halogénizzót, vagy hatszor, tízszer jobb fényhasznosítású hagyományos vagy kompakt fénycsövet!
- Cserénél az elhasználódott normál fénycső helyett 30%-kal jobb fényhasznosítású 3 sávost vegyünk!
- Cseréljük elektronikusra a hagyományos fénycső előtéteket! Ezek villamos-energia fogyasztása 60%-kal kisebb!
- Válasszunk hatékonyabb fényhasznosítású lámpatesteket, olyan lámpabúrákat, amelyek nem árnyékolják az izzót. Bár ezek néha hangulatosak, de pazarolják a fényt.
- A fénycsöves lámpatestek kiválasztásánál is takarékoskodhatunk az energiával. Válasszunk opálburás helyett tükrös, rácsos lámpatestet. Ezek hatásfoka 25%-kal jobb, mint az opálburás lámpatesteké.

Tömöri László
E-misszió Egyesület
[email protected]