Atomreaktor fű alatt?

A magyar kormány megpróbálja felülírni az Országgyűlés energiapolitikai döntését. A Parlament tavaly ugyanis pusztán arra szólította fel a kormányt, hogy „kezdje meg az atomerőművi kapacitásokra vonatkozó döntés-előkészítő munkát”. Most azonban ezt mellőzve – tisztességes tájékoztatás és döntés-előkészítő anyagok hiányában – a képviselők csak egy biankó csekket adhatnak a kormányzat kezébe, és szolgaian asszisztálhatnak egy egyelőre megalapozatlan giga beruházáshoz.

Az Energiaklub, Greenpeace, Levegő Munkacsoport, Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet sajtóközleménye

Március 18-án, 10 órakor a Parlament Gazdasági Bizottságának ülésén a kormány által benyújtott H/9173. számú határozati javaslatról döntés fog születni: alkalmas-e a határozat általános vitára. Ha a Bizottság úgy dönt: igen, alkalmas, akkor a dokumentum a Parlament elé kerül. A Parlament elvileg arról fog majd szavazni, kezdődjön-e meg az új atomreaktorokat érintő előkészítő tevékenység. Félő azonban, hogy a Parlamentet felhasználva maga a bővítés kap zöld utat! Mégpedig tisztességes tájékoztatás, előkészítő anyagok és a nyilvánosság bevonása nélkül!

A fenti egy lehetséges forgatókönyv, hogyan éri el a minden fronton aktív magyar atomlobbi, hogy úgy épüljön új atomreaktor Magyarországon, hogy közben semmilyen társadalmi egyeztetést nem folyik; félreértelmezve az atomtörvényt, gyakorlatilag a képviselőket és a nyilvánosságot elzárva a kellő információktól.

A H/9173. számú országgyűlési határozati javaslat[1] nem alkalmas arra, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja azt, ezért az Energiaklub levéllel fordult a Gazdasági bizottság tagjaihoz, hogy ne támogassák azt.



A főbb indokok:

I. A javaslat félreértelmezi az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény vonatkozó szakaszát, hiszen nem ahhoz kéri az Országgyűlés hozzájárulását, mint amihez a törvény értelmében kellene.

II. A javaslat hivatkozik a 40/2008. (IV.17.) OGY határozat 12. f) pontjára, ám az abban foglaltakat a kormány nem teljesítette. A javaslat nem mutatja be az elvégzett megalapozó munkát és nem tartalmazza a fenti határozat által megkövetelt részleteket sem.

III. Ezen túlmenően a javaslat indoklását számos súlyos, tartalmi és egyéb hiányosság és hiba jellemzi.

További nagyon fontos kérdés, hogy kit hatalmaz fel a határozat annak végrehajtására? A magyar közigazgatást? Vagy a Magyar Villamos Műveket? Esetleg más szereplőt? És vajon miként értelmezi az „előkészítő tevékenységet”?

Ha kíváncsi részletesen kifejtett indokainkra, illetve a határozat szövegére, kérjük, olvassa el a mellékelt dokumentumokat. Ha arra kíváncsi, hogyan születnek ma Magyarországon az atomdöntések, látogasson el március 18-án, 10 órakor a Parlament Gazdasági Bizottságának (nyilvános) ülésére.

 

2009. március 17.

 

[1] H/9173. számú országgyűlési határozati javaslat az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 7. §-ának (2) bekezdése alapján, a paksi atomerőmű telephelyén új atomerőművi blokk(ok) létesítésének előkészítését szolgáló tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes, elvi hozzájárulás megadásáról