A hatósági vizsgálatok megerősítették: az Energiaklub szabályosan működik

Semmiféle szabálytalanságra nem derült fény azokban az eljárásokban, amelyeket a hatóságok indítottak az Energiaklubnál az elhíresült „norvég-ügyben”. 

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) 2014 nyarán indított vizsgálatot ötvenkilenc civil szervezetnél, köztük az Energiaklubnál. A vizsgálat során semmilyen hivatalos kifogás, elmarasztalás vagy felszólítás nem érkezett az Energiaklub működésével kapcsolatban, a Hivatal mindössze egy összesített ellenőrzési jegyzőkönyvet tett közzé honlapján 2014. októberében. 

Ezt követően, 2015. január 10-én indított ellenőrzést az Energiaklubnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyes adókötelezettségek teljesítésére irányulóan. A részletes vizsgálat során a NAV Kiemelt Adóalanyok és Társas Vállalkozások Ellenőrzési Osztálya az Energiaklub működésének 2012. január 1. - 2014. október 31. közötti időszakát ellenőrizte. A revízió során a hatóság az egyesület hét korábbi alvállalkozójánál is vizsgálatot folytatott le. Az eljárást lezáró dokumentum szerint az ellenőrzés során nem tártak fel jogsértést.

 

A teljes vizsgálati idő alatt a NAV munkatársai összesen 35 munkanapot töltöttek a benyújtott dokumentumok ellenőrzésével. Számításaik szerint az Energiaklub is legalább ennyit foglalkozott az adóhatóság kéréseinek teljesítésével.

 

A vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy az Energiaklubnak nincs takargatnivalója: átláthatóan és szabályosan dolgozik a köz érdekében. Bár sok idő ment el rá, örülünk, hogy ezt most az illetékes hatóságok is megállapították.

 

Az elmúlt év eredményeit és a működéssel kapcsolatos adatokat a jogszabályi előírásoknak megfelelően májusban, éves jelentésükben illetve közhasznú egyszerűsített éves beszámolójukban tették közzé.

•    Éves jelentés 2015

•    Közhasznú egyszerűsített éves beszámoló 2015

•    Bírósági végzés közhasznúság megállapításáról