Panelházak, közös képviselők, tréningek

Az Energiaklub 2010 első felében több alkalommal szervezett tréninget, hogy a panelházaik felújítását tervező közös képviselőket, lakásszövetkezeti elnököket és lakástulajdonosokat segítse ötletekkel, hasznos tanácsokkal. Hogyan érdemes hozzáfogni a beruházáshoz, mik a buktatók, vagy milyen támogatási lehetőségei vannak – jórészt ezek voltak a tréningek legfontosabb kérdései. Összefoglalónk a rendezvényekről.

Az első magyar kísérleti jellegű panelházat, amely még kohósalakos technikával készült, 50 éve építették fel Dunaújvárosban. Napjainkra a 4,2 milliós lakásállományból 820 ezer épület készült úgynevezett iparosított technológiával, ebből 508 ezer a panel. A félmilliós panellakásból 200.000 Budapesten található. Összességében a magyar lakosság 1/5-e, körülbelül 2 millió ember él ma panelban.

 

Az Energiaklub 4 alkalmas képzésének célja az volt, hogy a résztvevők naprakész és gyakorlatban használható tudást kapjanak arról, hogyan érdemes egy lakótelepi épület energiahatékonysági beruházásához hozzálátni, milyen felméréseket kell megtenni ahhoz, hogy a beruházásunk a finanszírozható legyen és közép távon megtérüljön. A társasházi közös képviselők, a lakásszövetkezetek vezetői, érintett szakértői, az önkormányzati és energiagazdálkodási szakemberek, és pályázatírók részére szervezett tréningsorozat kiemelt témája volt az épületek energetikai tanúsítása, mint a sikeres beruházási projektek első lépése.

 

Az egy-egy napos tréningek mérlege: az óbudai rendezvényen a 63 résztvevő 12 ezer lakás, Szolnokon a 25 résztvevő 4 ezer lakás, Debrecenben 25-en 10 ezer lakás, illetve Újbudán 30 résztvevő 3 ezer lakás képviseletében volt jelen. Így összesen 29.000 lakást értünk el közvetlenül. A résztvevő közös képviselők visszajelzése alapján a képzés sokoldalúan, komplexen, praktikus oldalról mutatta be az épületek energiahatékonysági felújításának fontosabb lépéseit. A hallgatóság több tagja kiemelte, hogy az előadók felkészülten, szakmailag hitelesen, érhető módon segítették a nem egy esetben bonyolult technológiák megértését, akár a hőszigetelő rendszerek kiválasztásáról, akár a napkollektoros rendszer telepítéséről volt szó. A legnépszerűbbek a megvalósult panelberuházások tapasztalatairól és elért megtakarítási lehetőségeiről szóló előadások, valamint a beruházások kommunikációs oldalának bemutatása voltak.

 

Az előadások anyagi az alábbi linkről érhetőek el.

 

A képzések a Staccato és a Lakcímke projektek együttműködésében kerültek megrendezésre. Fő támogatóink a Concerto + program - amelyet az Európai Unió támogat - és az NFGM voltak. A Concerto + program olyan projekteket támogat, amelyek jelentős energiahatékonysági és/vagy klímabarát beruházásokat demonstrálnak, így gyakorolva pozitív hatást és követendő példát. A Staccato projekt keretében Magyarországon az óbudai Faluház épülete szolgál mintaként, ahol a beruházás következtében az ország legnagyobb épületének energiafogyasztása közel felére csökken.



A szervezésben segítségünkre volt a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége, valamint a helyi önkormányzatok. További partnerek: Beco Hungary Kft., Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata; Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft.; XI. kerület Újbuda Önkormányzata.