Nyerjen a KEHOP 5.4.1. pályázaton az Energiaklub szemléletformálási programjaival!

 

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ személyre szabott, minőségi kapacitás és tudásépítő szolgáltatásokat kínál. A legfrissebb, leghatékonyabb eszközöket használjuk, hogy a megrendelőink az energiatudatos és fenntartható energiafogyasztás, és ezzel együtt az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások alkalmazásának területén azonnali eredményeket érhessenek el.  

Kedves Partnerünk!

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ személyre szabott, minőségi kapacitás és tudásépítő szolgáltatásokat kínál.

A legfrissebb, leghatékonyabb eszközöket használjuk, hogy a megrendelőink az energiatudatos és fenntartható energiafogyasztás, és ezzel együtt az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások alkalmazásának területén azonnali eredményeket érhessenek el.  

A KEHOP 5.4.1. pályázat győzelméhez szüksége lesz szemléletformálási referenciákkal rendelkező szakmai partnerre, a projekt sikeres megvalósításához pedig nagy számú aktív elérésekre.

Az Energiaklub mindkettőre megoldást ajánl!

Szemléletformálási programok KEHOP 5.4.1 pályázathoz

KEHOP 5.4.1 pályázat keretében megvalósítható szemléletformálási programok:

“Számlacsökkentő” - szociális segítők workshopja

Workshopunkat olyan, szociális területen dolgozó szakemberek számára dolgoztuk ki, akik közvetlen kapcsolatban állnak a szociálisan hátrányos helyzetű emberekkel, otthonaikban is felkeresik őket, és a gyakorlatban szembesülnek a napi problémáikkal. 

Az workshop résztvevői energia-tanácsadóként abban segítik személyre szabottan az alacsony költségvetésű háztartásokat, hogy befektetés nélkül, vagy minimális befektetéssel csökkenteni tudják az energiapazarlást otthonaikban.

Módszerek és értékek

Az elméleti ismeretek mellett gyakorlati és kreatív feladatokat is kapnak a workshopon résztvevők, amelyeket a rászorulóknál valósítanak meg. Azaz már a műhelymunka során valós környezetben, valós problémákra adnak azonnali választ.

A workshopot feladatlapok, „házi feladatok” és interaktív, a résztvevők meglévő tudására épülő feladatok színesítik. A tanácsadás részét képezhetik energiatakarékosságot segítő eszközök (pl. energiatakarékos égő, hőtükör-fólia), amelyeket a rászoruló családok ajándék „Energiatakarékossági csomag”-ként megkaphatnak.

Aktív elérések

A műhelymunkát követően a résztvevők felkeresik a háztartásokat, akik számára ingyenes energiatakarékossági tanácsadást nyújtanak. A tanácsadásban való részvételüket aláírásukkal igazolják. Tanácsadónként kb. 10 aláírást gyűjtenek.

Adatok

 • Workshop hossza: 3 x 1 nap műhelymunka (napi 8 x 45 perc, blokkosítva), teljes program 24 óra, 3 hét alatt
 • Csoport nagysága: 5-15 fő
 • Aktív elérések: 50-150 fő háztarás + 5-15 fő szociális munkás
 • Workshop díja: 150.000 Ft *3 nap*2 tréner=900.000+ÁFA
 • Energiatakarékossági csomag díja: 30.000 Ft/család (ajánlott szám 200-500 család)

Referencia

A Csekkcsökkentő modellprojekt (www.csekkcsokkento.hu) keretében 2013-ban szociális szervezetek, pl. a Vöröskereszt munkatársai számára szerveztünk energia-tanácsadói workshopot, melyet követően a résztvevők 265, alacsony jövedelmű háztartás számára nyújtottak tanácsadói szolgáltatást. 

Budapest XIII. kerületében 2015-ben az Önkormányzat felkérésére tartottunk Csekkcsökkentő képzést az önkormányzat szociális területen dolgozó munkatársai számára.

Workshop óvodapedagógusoknak és tanároknak

Oktatási segédanyagaink az éghajlatváltozás és az energiafelhasználás komplex témakörét mutatják be, óvodától az iskoláig. Pedagógus workshopunk módszertannal szolgál arra nézvést, hogyan érdemes ezt a témát a gyerekeknek, fiataloknak oktatni. A műhelymunkához tanári és oktatási segédanyagot, valamint szemléltető plakátot adunk a résztvevőknek.

Módszerek és értékek

Az Energiaklub workshopjai, tájékoztató anyagai korszerűek, igényesek, célcsoportokhoz igazítottak. Kiadványainkat a tudományos igényesség, a közérthetőség és a gyakorlati kérdések szem előtt tartása jellemzi. Cselekvésre késztetők, interaktívak, kreativitást fejlesztők. 

Aktív elérések

A műhelymunkát követően a résztvevő pedagógusok minta foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek. Ennek keretében rajzpályázatot hirdetnek a bevont gyerekek számára. Egy-egy pedagógus kb. 30 diákot tud aktív részvételre, pályázásra sarkallni. 

Adatok

 • Workshop hossza: 8 x 45 perc, 1 nap alatt
 • Csoport nagysága: 5-15 fő
 • Aktív elérések: 150-450 diák + 5-15 résztvevő
 • Ár: 150.000 Ft*1nap*2tréner=300.000+ÁFA
 • Oktatási anyagok és füzetek díja: ~200.000 Ft + ÁFA 15 fős csoport részére

Referencia

„Minden tiszteletem a kollégáké, akik összehozták ezt a tananyagot! Őszinte örömömre szolgál, hogy olyan készlet kerülhet az ovikba, amelyik tényleg megfoghatóvá teszi a gyerekek számára is, hogy mennyi mindennel függ össze az energiafelhasználás, és annyira gyakorlatiasan kidolgozott, hogy csak direkt odafigyeléssel lehet rosszul megvalósítani.” Erzsébet, óvónő

Klíma-alkalmazkodás workshop

Workshopunk naprakész tudnivalókat, és konkrét támpontokat ad a települések vezetőinek ahhoz, hogy felkészülhessenek a klímaváltozás hatásaira, és elinduljanak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé. Ismereteket adunk át az energiahatékonyság és megújuló energia témában, hogy a szükséges intézkedéseket beépítsék a helyi tervezési folyamatokba és szabályozásokba. Az ismeretek elsajátítását személyes (csoportos), többnapos műhelymunka segíti elő.

Módszerek és értékek:

Az Energiaklubnak önkormányzati vezetők részére tervezett workshopok kapcsán évtizedes hazai és nemzetközi referenciája van. Módszerében az aktív bevonás, ismeretekre épülő, személyre szabott foglalkozás és e-learning módszerek kombinációja jellemző.

Adatok:

 • Workshop hossza: 2 x 2 képzési nap (napi 8 x 45 perc, blokkosítva)
 • Csoport nagysága: 5-15 fő
 • Workshop díja: 150.000Ft * 4 nap * 2 tréner=1.200.000+ÁFA

Referencia: 

A Klímaválasz 2016 évi programban 4 régióban 140 önkormányzati vezetőt képeztünk. Naprakész tudnivalókat és ismereteket, illetve konkrét támpontokat adtunk a települések vezetőinek ahhoz, hogy felkészülhessenek a klímaváltozás elkerülhetetlen, és várhatóan egyre fokozódó hatásaira, hogy azonosítani tudják a szükséges intézkedéseket, és ezeket beépítsék a helyi tervezési folyamatokba és szabályozásokba.

Zöldközbeszerzési workshop

Az önkormányzat beszerzési gyakorlatának változtatása oly módon, hogy abba beépüljenek a zöld, azaz energiahatékony és környezetbarát elemek. A zöldközbeszerzési műhelymunka során a beszerzési osztály dolgozóinak egyes szolgáltatások és termékek beszerzéséhez kapcsolódó ismereteit bővítjük, és jó példákat mutatunk be.

Módszerek és értékek:

Az Energiaklubnak önkormányzati vezetők részére tervezett workshopok kapcsán évtizedes hazai és nemzetközi referenciája van. Módszerében az aktív bevonás, ismeretekre épülő, személyre szabott foglalkozás jellemző.

Adatok:

 • Workshop hossza: 2x1 képzési nap (napi 8*45 perc, blokkosítva) 
 • Csoport nagysága: 5-15 fő
 • Díja: 150.000 Ft*2nap*2tréner=600.000+ÁFA

Referencia: 

Az Energiaklub 2015-2016-ban 15 önkormányzat részére valósított meg zöldközbeszerzési műhelymunkát. A résztvevő szakértők az IT, közvilágítás, irodai berendezések és energiahatékonysági beruházások kapcsán alkalmazható zöld szempontokat, címkéket, trendeket ismerhették meg.

Önkormányzati energia fejlesztéseket kísérő képzés

Ahhoz, hogy az önkormányzat által elvégzett energetikai beruházások valóban a kívánt hatást érjék el, fontos, hogy az érintett középületek használói tájékoztatást kapjanak az elvégzett beruházás tartalmáról, céljáról. A műhelymunka során megismertetjük az intézmény dolgozóival az alkalmazott megoldásokat, a megfelelő üzemeltetés módját, a beruházás környezeti hasznait. 

Módszerek és értékek:

Az Energiaklub önkormányzati vezetők részére tervezett képzésében évtizedes hazai és nemzetközi referenciákkal rendelkezik. Módszerében az aktív bevonás, ismeretekre épülő, személyre szabott képzés jellemző.

Adatok:

 • Workshop hossza: igény szerint, de alapesetben 1 nap műhelymunka (8*45 perc), 
 • Csoport nagysága: 5-15 fő
 • Díj: 150.000 Ft*1nap*2tréner=300.000+ÁFA

Referencia:

Az Energiaklub számos projektben végzett energiahatékonysági és/vagy megújuló energia beruházás kapcsán disszeminációs, szemléletformálási feladatokat. Az egyik legismertebb ilyen projektünk az Óbudai Faluház projekt volt, amely demonstrációs projektben a mintegy 3000 főt számláló lakóközösséget „tanítottuk meg” a felújított épületet használni.

Társasházkezelő workshop

Workshopunk a társasházkezelőket készíti fel energiahatékonysági beruházások előkészítésére. Megtanulhatják a jó döntéselőkészítés és információátadás folyamatát. Megismerkednek a folyamathoz szükséges eszközökkel, szereplőkkel, jogszabályokkal. A többlakásos épületek energetikai felújításainak elmaradására sokféle magyarázatot lehet találni. A pénzhiány mellett biztosan előkelő helyet foglal el az okok listáján a közös döntés nehézsége, a szervezőerő hiánya és az is, hogy a lakóknak nincs részletes információjuk saját épületükben megvalósítható lehetőségeikről.

Módszerek és értékek:

Az Energiaklub több nemzetközi projektben valósított meg társasházvezető workshopokat. A műhelymunka jó példákon és teljes folyamatleírás módszerén nyugszik. Módszerében az aktív bevonás, ismeretekre épülő, személyre szabott foglalkozás jellemző.

Adatok:

 • Workshop hossza: igény szerint, de alapesetben 1 nap műhelymunka (8*45 perc), 
 • Csoport nagysága: 5-15 fő
 • Díja: 150.000 Ft /1nap/2tréner=300.000+ÁFA + nyomtatási költség

Referencia:

Az Energiaklub számos projektben végzett energiahatékonysági és/vagy megújuló energia beruházás kapcsán disszeminációs, szemléletformálási feladatokat. A LEAF projekt keretében 5 társasházat segítettünk hozzá tervezéssel, kommunikációval és képzéssel ahhoz, hogy a társasház lakóközössége elköteleződjön a felújítás mellett.

Lakossági szemléletformáló kampány

Az Energiaklub segítséget tud nyújtani abban, hogy a település lakossága energiahatékonyság és megújuló energia témában közérthető, és azonnal hasznosítható információkkal rendelkezzen. Így a telep ülés csökkentse a pazarlást, a környezetterhelést. 

A szemléletformálási kampány elemei:

1) Cikksorozatot készítünk a helyi újságba lakossági energiahatékonysági tippekkel és a megújuló energiaforrások bemutatásával. Havonta 1 db 300-350 szavas cikk készül egy éven át (összesen 12 db).

2) Vizuális kampányanyag nyomdai és/vagy online terjeszthető változatát készítjük el.  A költséghatékonyságot garantálja, hogy a település kétféle, már létező kreatív koncepcióból választhat. Az ajánlat 3 különböző felületre való mutációt tartalmaz (Pl: újsághirdetés, plakát, szórólap)

Módszerek és értékek

Az Energiaklub szakmai ismeretei az energiahatékonyság és szemléletformálás/kommunikáció területén nemzetközi referenciákra épül. A kampányok készítésekor értékeink a közérthetőség, magas szakmai színvonal, és a társadalmi felelősségvállalás. Fontos, hogy az önkormányzat is mintaként szolgáljon.

Aktív elérések

A megjelenő kampányanyagok (plakátok, cikkek) kapcsán nyeremények fejében energia totót tölthet ki a lakosság. 

Adatok:

 • Ár: 
  • 50.000 Ft/cikk * 12 cikk = 600.000 Ft + ÁFA, 
  • 10.000 Ft/totó * 12 totó = 120.000 Ft + ÁFA,
  • 130.000 Ft/grafikai mutáció * 3 mutáció=3 90.000 Ft + ÁFA
  • A teljes kampány összesen 1.110.000 Ft + ÁFA
 • Aktív elérés: 150-500 fő lakosság
 • Munka becsült hossza: cikkek - 12 hónap, kreatívok elkészítése - 2 hónap

Referencia

Budapest XVIII. kerülete útmutatónk és kampányanyagaink segítségével a kerületben széleskörű médiakampányt valósított meg. A kampány célja, hogy a lakosság takarékosabban bánjon az energiával és bátrabban gondolkodjon megújuló erőforrások alkalmazásában.

KEHOP 5.4.1. pályázat Energiaklub szemléletformálási programokkal kapcsolatos további kérdés esetén 

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kapcsolat: energiaklub@energiaklub.hu