Klímatudatos kolléga képzés – Fenntarthatóan a munkában és otthon

A szolgáltatás vállalatok munkavállalóinak szóló, alkalmanként körülbelül 3 óra hosszú tréning a klímaváltozásról, klímatudatos cselekvési lehetőségekről, energiahatékonyságról. A képzés részben prezentációkból, ismeretanyagok átadásából, részben pedig a résztvevők bevonásával interaktív gyakorlatokból épül fel. A tréningre személyesen és online formában is sor kerülhet, a program célja ismeretek átadása a klímaváltozás jelenségéről és a klímatudatos és energiahatékony munkahelyi és magánéleti cselekvési lehetőségekről.

A tréning programja a következőképpen épül fel:

  • Előadás – a klímaváltozás okairól, globális és hazai hatásairól
  • Interaktív gyakorlat – Ökolábnyom számítás a WWF online kalkulátora segítségével
  • Előadás – Milyen egy zöld munkahely, avagy hogyan lehetünk klímatudatosak munkánk során? (a munkahelyi cselekvési lehetőségek konkretizálását a Megrendelővel történő egyeztetés előzi meg)
  • Előadás –Hogyan csökkenthetjük saját ökolábnyomunkat? (energia, hulladék, közlekedés, házimunka, bevásárlás)
  • Interaktív gyakorlat: akcióterv kidolgozása a munkahelyi és egyéni ökolábnyom csökkentésére

Kiknek ajánljuk?

  • Kis-, nagy- és középvállalatoknak
  • Önkormányzatoknak

Hány fős csoportoknak ideális?

20 fő számára (online formában 30 főre is emelhető a létszám)

Milyen hosszú a foglalkozás?

3 óra

Mi a program várható hatása?

A személyre szabottság érdekében a tréninget egy 1-2 órás, online egyeztetés előzi meg a Megrendelővel, mely során körbejárjuk a vállalat tevékenységeit, ez alapján pedig beazonosítjuk a képzésen résztvevőinek bemutatható munkahelyi cselekvési lehetőségeket. Ezzel a képzésen egy mindössze általános útmutatás helyett, a vállalat számára specifikus iránymutatást adunk a résztvevőknek. Amennyiben tanácsainkat a gyakorlatban is alkalmazzák a résztvevők, tanácsadásunk a vállalat alacsonyabb környezeti hatását, csökkenő energiaköltségeit eredményezi. Amennyiben a témáról időről-időre újabb tájékoztatást kapnak a munkavállalók, a hosszú távon a fennmaradó pénzügyi előnyök mellett a klímatudatos attitűd és az energiatakarékosság vállalat alapértékévé válik.

A vállalatra gyakorolt pénzügyi előnyök és attitűdbeli változások mellett a tréningen a résztvevők magánéletük során alkalmazható gyakorlati útmutatásban is részesülnek. A képzésen bemutatott éghajlatváltozással, energiahatékonysággal, ökolábnyom csökkentéssel kapcsolatos előadásokkal a résztvevők megismerik a klímaváltozás jelenségének okát és hatásait. A gyakorlati útmutatásunknak köszönhetően pedig tudatosabban lesznek többek között fogyasztási szokásaik, energiafelhasználásuk, közlekedési módjuk, hulladékkezelés területein.