Fülöp Orsolya

szakmai igazgató (fizetés nélküli szabadságon 2019.05.01-2019.10.31 között)

Közgazdászként végeztem a Budapesti Corvinus Egyetem Környezet- és vidékfejlesztés szakirányán. Az Energiaklubban - kisebb-nagyobb kitérőkkel - 2006 óta dolgozom.

Mindezidáig a leginnovatívabb és legsikeresebb kutatási projektem a hazai lakóépületek energiahatékonysági potenciáljának felmérése volt. Erre alapozva végeztük el a Belügyminisztérium megbízásából az épületenergetikai követelmények vizsgálatát, melyet minden tagországnak be kellett nyújtania az Európai Bizottság felé. 

Emellett helyi szintű energiastratégiákat, cselekvési terveket, Fenntartható Energia Akcióterveket (Sustainable Energy Action Plan) készítettem, és energiaszegénységgel kapcsolatos kutatásokat vezettem.                                        

Szakmai tanulmányút keretében részt vettem a nemzetközi hírű Wuppertal Institut kutatási projektjében, az uniós országok nemzeti energiahatékonysági cselekvési terveinek vizsgálatában. Dolgoztam az államigazgatásban: erőművi gazdasági elemző voltama Magyar Energia Hivatalnál. Emellett újságírói tapasztalattal is rendelkezem, elsősorban energiapolitikai témákkal foglalkoztam.

Nagy megtiszteltetésként éltem meg, hogy az Amerikai Nagykövetség tavaly meghívott az Egyesült Államok három hetes magas rangú szakmai programjába, melynek keretében a klímaváltozáshoz kötődő állami és helyi szintű szabályozásba és programokba pillanthattam bele az USÁ-ban.