Szentes-Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv

Szentes városa, csatlakozva a Polgármesterek Szövetségéhez elkészíti és benyújtja a Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervét (SECAP) a szövetség követelményeinek megfelelően.  Az akcióterv elkészítésében az Energiaklub nyújt szakmai segítséget, a klímastratégiai akcióterv elkészülése 2021 júliusára várható.

Az település a Polgármesterek Szövetségéhez való csatlakozással vállalja, hogy üvegházhatásúgáz kibocsátását 2030-ig legalább 40%-kal csökkenti és növeli alkalmazkodási képességét a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz, ennek megfelelően kerül kidolgozásra Energia és Klíma Akcióterve, vagyis a SECAP-ja. A stratégiai dokumentum szekotriális célokat fogalmaz meg 2030-ra, emellett azok eléréséhez szükséges intézkedéseket, melyek többek között kiterjednek az energiahatékonyság javításra, a megújuló energiaforrások hasznosítására és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra.

Annak érdekében, hogy az akcióterv minél inkább a helyi viszonyokat tükrözze, az önkormányzat lakossági kérdőívezést hajt végre, mely során a helyiek klímaváltozással kapcsolatos visszajelzését várja. Emellett egy önkormányzati dolgozóknak szervezett workshop során az Energiaklub szakértői együtt dolgoznak majd a helyi szakértőkkel az éghajlatvédelemmel kapcsolatos legfontosabb helyi problémeterületek és szükséges intézkedések beazonosítsán.