Támogasd Te is perünket Paks II környezetvédelmi engedélye ellen!

Paks II mai napon jogerőre emelkedett környezetvédelmi engedélye felelőtlen, a projekt a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Az Energiaklub és a Greenpeace korábban megfellebbezte az elsőfokú környezeti hatóság által kiadott engedélyt, amit a Pest Megyei Kormányhivatal határozata ma elutasított. Mivel korábban megfogalmazott kritikáinkra a mostani határozat sem adott érdemi választ, bírósághoz fogunk fordulni.

Álláspontunk szerint Paks II úgy kapta meg a környezetvédelmi engedélyt, hogy egyik hatóság sem rendezett számos alapvető kérdést. Ilyen például:

  • a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének,
  • az emberi hibára és a szándékos károkozásra – például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre – visszavezethető súlyos baleseteknek,
  • illetve a Duna potenciális, megengedett korlátokon felüli felmelegítésének problémaköre.

A súlyos hiányosságok miatt élni fogunk a rendelkezésünkre álló jogi lehetőséggel, és az engedélyt bíróságon fogjuk megtámadni.

Ezzel párhuzamosan közösségi adománygyűjtést indítunk, amelyben arra kérünk mindenkit, akinek fontos a biztonság, hogy segítsen kifizetni a per költségeit. A felajánlásokat EZEN az oldalon lehet megtenni.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az eljárásban az Energiaklub a kezdetek óta ügyfélként vesz részt. A Baranya Megyei Kormányhivatal 2016. szeptember 29-én kiadta Paks II környezetvédelmi engedélyét. Mivel az engedély elfogadta a környezeti hatástanulmány tisztázatlan, megalapozatlan és hiányos állításait, ezért az Energiaklub és a Greenpeace 2016 októberében fellebbezett az első fokú környezetvédelmi engedély ellen. A másodfokú hatóság döntésével az engedély jogerőre emelkedett.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Koritár Zsuzsanna [email protected]