Kérjük, idén is támogassa egyesületünket adója egy százalékával!

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mi az "egy százalék" intézményének lényege, illetve, hogyan rendelkezhet adója egy százalékáról az Energiaklub javára.

1. Mi az az "egy százalék"?

Az "egy százalék" az adózók személyi jövedelemadójának egy százaléka, amelyet minden évben olyan közhasznú tevékenységet folytató civil szervezetek támogatására ajánlanak fel, mint az Energiaklub. Mi a honlapunkon ismertetett tevékenységek megvalósításáért teszünk a környezet védelméért.

Az adóbevallással együtt leadott rendelkező nyilatkozat alapján az APEH átutalja az összeget a kedvezményezett szervezeteknek.

2. Miért fontos rendelkezni az egy százalékról?

A rendelkező nyilatkozat nem jelent különösebb erőfeszítést, mégis sokat segít a társadalom és a környezet érdekében tevékenykedő civilszervezetek számára. Az egy százalékból származó bevételek jelentős támogatást jelenhetnek e tevékenységek megvalósítása érdekében.

Azért is fontos, hogy rendelkezzünk az egy százalékról, mert az állam az összes felajánlott egy százalék mértékéig külön pályázati alapot is működtet a civil szervezetek támogatására.

Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a civil szervezetek mindannyiunk jólétéért működnek és az utóbbi időben egyre több munkahelyet is teremtenek.

3. Ki ajánlhatja fel személyi jövedelemadója 1%-át?

Az a magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, s jövedelemadóját maradéktalanul befizeti az APEH-nek, vagy részletfizetési halasztási engedélye van az APEH-től.

4. Mit tegyen a felajánlás lehetőségével élni kívánó adófizető?

Ha adóbevallását maga készíti el, akkor az adóbevallási csomagban elhelyezett nyilatkozatot az adóbevallással együtt küldje vissza 2005. május 20-ig.

Ha adóbevallását munkáltatói elszámolás helyettesíti, akkor az APEH-nek címzett de a munkáltatónak átadott levélben nyilatkozzon erről. A nyilatkozattétel határideje: 2005. április 25.

Ha egyéni vállalkozó, akkor az adóbevallásával együtt az APEH-nek megküldött levélben nyilatkozzon erről. A nyilatkozattétel határideje: 2003. február 15.

Adóhatósági adómegállapítás esetén az adózó a nyilatkozatához csatolva 2005. február 15-éig küldje el 1%-os nyilatkozatát az APEH-nak.

A nyilatkozattételen kívül az adófizetőnek semmi mást nem kell tennie.

5. Mit kell tartalmaznia az adózó nyilatkozatának?

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a választott szervezet adószámát és tartalmazhatja a szervezet nevét is. Csak egy szervezetet lehet egyszerre ezen az úton adományhoz juttatni.


Így töltse ki rendelkező nyilatkozatát, ha adója egy százalékával az Energiaklubot támogatja!

(Ha ki akarja nyomtatni, ide kattintva letöltheti. Az eredeti méretben történő nyomtatáshoz a böngésző helyett valamilyen képnéző vagy -szerkesztő szoftvert ajánlunk (pl. ACDSee); a nyomtatásnál be kell állítani a "fit to page" vagy stretch to page" funkciót.)

6. Milyen formában kell nyilatkozni?

A nyilatkozatot lezárt, normál postai borítékba kell helyezni; A nyilatkozatnak a borítékkal azonos méretű lapon kell lennie, de nem szükséges a formanyomtatvány. A borítékra rá kell írni az adózó személyi adatait: nevét, lakcímét, adóazonosító jelét. Ha nem önadózó, akkor alá is kell írnia a nevét a boríték leragasztásnál átnyúlóan.

Ugyanebbe a borítékba kell beletenni az egyházaknak adandó egy százalékról szóló nyilatkozatot is.

7. Mi a kitöltött adatlap elküldésének folyamata?

A kitöltött adatlapot egy normál méretű borítékba kell helyezni és le kell zárni. A borítékra rá kell írni az adófizető nevét, lakcímét és adóazonosító jelét.

Ha önadózó vagy egyéni vállalkozó, akkor ezt a kis borítékot a bevallás "nagy" borítékjába kell helyezni és úgy elküldeni.

Ha a munkáltató végzi az adóbevallást, akkor a lezárt (név, cím, adóazonosító jel) borítékot a leragasztás helyén átlósan alá is kell írni, és a munkáltatónak (bérszámfejtő, könyvelő) átadni, aki felvezeti egy kísérőjegyzékre, amelyet az adózó aláír és ad a munkavállalónak egy igazolást a rendelkezés átvételéről.

8. Érvényes-e a fénymásolt (számítógéppel nyomtatott és kitöltött) rendelkező nyilatkozat vagy csak az "eredeti"?

Igen, bármilyen rendelkező nyilatkozat megfelelő, amelyik olyan méretű, hogy egy normál méretű borítékba belefér, és ugyanaz a tartalma, mint az eredeti rendelkező nyilatkozatnak. Tehát lehet nyomtatni is vagy olvashatóan írni is.

Adószámunk:

18076592-1-41

Ha tájékozódni kíván tevékenységünkről, tekintse meg a 2003-as évről szóló közhasznúsági jelentésünket!

Köszönjük!