Fekete doboz volt a Paks II telephely-engedélyét kiadó hatósági eljárás

Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. részére a telephely-engedélyt. Megítélésünk szerint az engedélyezési eljárás végig egy fekete doboz volt: a hatósági döntéshozatali folyamat nem volt átlátható, és nem készültek független ellenőrző vizsgálatok.

Az MVM Paks II. Zrt. telephelyengedély-kérelmét megalapozó Földtani Kutatási Program anyagai nyilvánosan nem hozzáférhetőek, azok számadatainak és következtetéseinek független ellenőrzésére szinte nincs lehetőség. A hatóság a rendelkezésére álló szűkös időkeretben és véges kapacitással vizsgálta a több mint 2200 oldalas dokumentációt, az MVM Paks II. Zrt. által beterjesztett számok ellenőrzésére önálló vizsgálat keretében lehetősége sem volt.

Az Energiaklub szeretett volna ügyfélként részt venni a folyamatban, azonban az Országos Atomenergia Hivatal ezt elutasította. Az egyetlen közmeghallgatás kivételével a telephely-engedélyezés folyamata gyakorlatilag láthatatlan volt, nem születtek olyan rendszeres beszámolók, amelyek például a brit nukleáris hatóság munkájának természetes részei.

 Lényeges problémának tartjuk, hogy a telephely-engedély a múlt kihívásaival számol, és megfeledkezik arról, hogy már 2025-ben, az üzembe helyezés tervezett időpontjában is számos új geopolitikai és technológiai kihívásokra kell egy atomerőművet felkészíteni. Az eljárás során elkészült tanulmányok azt sugallják, mintha az emberi tevékenységből eredő külső veszélyek csupán olyanok lennének, mint a városi benzinkúton bekövetkező robbanás, vagy a purhab kigyulladása egy közeli üzemben. A paksi új blokkokat azonban legalább hatvan évre tervezik, és borítékolható, hogy egy ilyen időtávon ennél sokkalta súlyosabb külső kockázatokkal és kihívásokkal is szembe kell majd nézni. Egy atomerőműnek nem csak a jog betűjének kell megfelelnie, hanem a józan előrelátásnak is, és a mostani engedély ilyen garanciákkal számos pontos adós marad.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Fabók Márton [email protected]