Csekkcsökkentő tanácsadók

Nagyon hosszú, göröngyös és meglepetésekkel teli az az út, amíg egy pazarló energiafogyasztóból tudatos, takarékos felhasználó lesz. Már elindulni sem könnyű rajta, éppen ezért jól jön a személyes segítség, a tanács, és persze nem árt néhány hasznos kütyü, amivel pillanatok alatt spórolhatunk.

 

Az Energiaklub Csekkcsökkentő projektjének első, méghozzá öles lépését tette meg az elmúlt hónapokban. A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és Habitat for Humanity Magyarország a munkatársai számára szerveztünk öt napos képzést az otthoni energiafelhasználás hatékonyságáról. A központi téma az volt, hogyan segíthet egy energia tanácsadó tippekkel, információval, rengeteg empátiával és kisebb technikai eszközökkel azoknak a háztartásoknak, ahol az energiaszámlák súlyos terhet jelentenek.

Az öt nap alatt a tanácsadók megtanulták, hogyan lesz a szén, gáz, tűzifa energiájából fény a villanykörtékben és meleg az otthonokban, megismerkedtek az épületenergetikai alapjaival, közösen összegyűjtöttünk szinte minden lehetséges spórolási trükköt a fűtés, víz- és áramhasználathoz. Együtt bogoztuk az áram- és gázszámla titkait, voltak helyzetgyakorlatok, jó sok matek, mert a pénz beszél, és a résztvevők végigcsináltak egy-egy éles helyszíni energia tanácsadást is. Ennek keretében feltérképezték a lakás „pazarló pontjait", a lakók energiafelhasználási szokásait, tudatosságát, és adtak lakásra, lakóra szabott csekkcsökkentő tippeket.

 

Mint minden rendes kiscsoportos felnőttképzésen, itt sem csak a meghívottak tanultak. Az Energiaklub is rengeteg új információt kapott a partnerszervezetek munkájáról, a célcsoportról, a helyszíni tanácsadások tapasztalatain keresztül pedig ismeretlen otthonokba pillantottunk be. Kiderült, amit eddig is sejtettünk, a háztartások jelentős része bizony pazarol, pedig nem engedhetné meg magának a folyamatosan bömbölő tévét, a felesleges fényárt, vagy a túlfűtött lakást, miközben a számlák kifizetése mindennapi gondot jelent. Voltak persze üdítő példák, tudatos háztartások is, az energiatakarékos csomagot (kompakt fénycsövet, hőtükör-fóliát, billenőkapcsolós elosztót) azonban mindenütt örömmel fogadták.

A tanácsadók tehát felkészültek, hogy végiglátogassák a projektben vállalt 250 otthon lakóit, és lakásra szabott energiamegtakarítási tanácsokkal lássák el őket. Nagyon várjuk az újabb tapasztalatokat!

 

Király Zsuzsanna, projektvezető

 

 

A projektet az Intelligent Energy Europe Program támogatja, az EC-LINC nemzetközi projekt keretében