Az Energiaklub kezdeményezésére vizsgálatot indít az Adatvédelmi Hatóság a paksi szerződések titkossága kapcsán

A paksi szerződések nyilvánosságra hozatalát tavaly december 16-án levélben kérte az Energiaklub a magyar féltől. Adatigénylésünkre azt a választ kaptuk, hogy a szerződések nem ismerhetőek meg, mivel azokat a Miniszterelnökség titkosnak minősítette.

Az ügyben idén januárban az Energiaklub és Keller-Alánt Ákos újságíró a TASZ közreműködésével titokfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Az eljárás az egyetlen jogorvoslati lehetőség egy ilyen esetben, és a Hatóság dönthet arról, hogy kivizsgálja-e az esetet. A tegnapi napon arról kaptunk tájékoztatást a Hatóság vezetőjétől, hogy elindította annak vizsgálatát, jogosan titkosította-e a kormány az új paksi erőmű felépítésére vonatkozó adatokat.

2014 decemberében írták alá a Paks II építésére vonatkozó szerződéseket, magyar részről az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt., orosz részről pedig a Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt nevű cég. A három szerződés az új blokkok tervezésének-gyártásának-építésének, az üzemeltetési és karbantartási támogatásnak, illetve az üzemanyag-ellátásnak és a kiégett fűtőelemek kezelésének és tárolásának részleteit rögzítik.