háztartások
2016. 01. 19. - Dr. Bart István

Mivé lesznek a szép ígéretek a támogatott lakásfelújításokról?

Majdnem egy évig örülhettünk annak, hogy a kormány  felismerte a lakossági felújításokben rejlő potenciált, és a 2014-2020-as Operatív Programokban több száz milliárdos összeget irányoz elő erre. ebből akár évi 50-100 ezer lakás felújítását is lehetne támogatni. Ez volt kiolvasható a 2015-ös Épületenergetikai Stratégiából, ezt fogadta el a Kormány, és hagyta jóvá Brüsszel az OP-k véglegesítésekor.  A józan ész is ezt diktálta: a lakásfelújításokra fordított pénz segíti a rezsicsökkentést, hazai új munkahelyeket teremt, és csökkenti az ország importfüggőségét. A lakásokból származik az üvegházgáz-kibocsátások majd 40%-a, azaz a klímaváltozás elleni harcban is ez a legjobb fegyver.

2014. 07. 28. - Király Zsuzsanna

Bemutatkoznak az épületeink

Előző blogbejegyzésemben arról elmélkedtem, hogyan, milyen szempontok mérlegelése után választottuk ki az "Energiahatékonyság közösen" projekt mintaépületeit. Most lássuk magukat a házakat!

2014. 05. 7. - Király Zsuzsanna

Együtt könnyebb?- Energiahatékonyság többlakásos épületekben

Elgondolkodtató adatokat mutat az Energiaklub legújabb, Energiahatékonysági barométer 2014 c. kutatása. Az összefoglaló szerint az energetikai korszerűsítést tervezők között a többlakásos épületekben élők meglehetősen alulreprezentáltak a családi házakban élőkhöz viszonyítva. Vagyis a társasházban vagy lakásszövetkezeti épületben élők kisebb arányban terveznek felújítást, mint amekkora arányt a teljes lakásállományban képviselnek. Még egyszerűbben mondva, ezekben az épületekben jóval kisebb a beruházási kedv, mint indokolt lenne.

2013. 11. 26. - Fülöp Orsolya

Újra újraindul a panelprogram

A félreértések elkerülése végett, a most bejelentett panelprogram nem új.

Ahogy a cikkből is kibogozható, a panelprogram második ütemét 2009-ben hirdették meg, a keret azonban nem volt elegendő a nagyszámú beérkezett pályázat támogatására. Azóta az állam több lépésben pótolta a hiányzó összeget, s most úgy tűnik, sikerül végre felszámolni a hiányt.

2013. 03. 28. - Fülöp Orsolya

Lábjegyzet a rezsicsökkentéshez

A népszámlálás friss adatai szerint a 3,9 millió magyarországi lakott lakás 18%-ában csak tűzifával, 15%-ában gázzal és fával, további 3%-ában pedig szénnel és fával fűtenek. Vagyis a lakások több mint egyharmadában használnak tűzifát fűtési célból, ami több mint 1,4 millió lakást jelent.

2011. 10. 14. - Király Zsuzsanna

Napkollektorra fel!

Egyenlőre csak egy rövid felhívás olvasható az ÉMI honlapján arról, hogy október 25-től biztosan lehet majd pályázni napkollektoros rendszerek telepítésére. 

 

 

 

 

2011. 07. 13. - Majer Anna

Te meddig bírod víz nélkül? - 2. rész

 

Ezen a héten hőségriadókkal tarkított, igazi kánikulában van részünk. A vízről, illetve a Magyarországi vízkészletek jövőjéről szóló bejegyzésben már említettem, ilyenkor érezzük igazán a víz értékét.

Az első részben megismerhettük milyen veszélyek fenyegetik hazánk vízkészleteit az éghajlatváltozás miatt. Most lássuk, mit tehetünk ellene? 

2011. 01. 13. - Király Zsuzsanna

Egy a negyvenhez

Még egy éve sem volt, hogy a Mexikói-öbölben felrobbant egy fúrótorony, és többmillió hordónyi olaj ömlött ki a tengerbe. Ez akkora mennyiség, hogy be lehetne teríteni vele majdnem teljes Magyaroszágot. 

Rettenetes látvány lehet így egyben ennyi olaj, sok kicsire elosztva viszont már szépen belesimul az amerikai otthonok mindennapjaiba. Az  energysavvy.com szerkeszőcsapata által készített elemzés szerint ugyanis a kiömlött olaj mennyisége nagyjából megfelel annak, amennyi energiát 75 ezer amerikai háztartás pazarol el egyetlen év alatt. Nem, nem a fogyasztásról beszélnek, hanem a pazarlásról: arról az energiamennyiségről, amennyit ezek az otthonok jobb szigeteléssel, korszerűbb kazánokkal megtakaríthatnának.

És mennyibe kerülne mindez? A honlap készítőinek számítása szerint 1 milliárd dollár már elegendő lenne 75 ezer háztartásban a beruházásokra. Az olajkatasztrófa hatásai felszámolásának költsége pedig az előzetes becslések szerint 40 milliárd dollárba kerül.

Amerika persze messze van. Jó lenne tudni, hogy itthon hogyan is néznének ki a számok, mennyibe kerülne nemzetgazdasági szinten a magyarországi épületállomány energetikai korszerűsítése. Nem kell már sokáig várni a válaszra. Az Energiaklub Negajoule2020 projektje országos reprezentatív adatfelvétel alapján és átfogó modellszámításokkal tárja fel az épületeinkben rejlő energiahatékonysági potenciált, azaz azt, hogy mennyi pénzből mennyi energiát tudnánk megtakarítani.