2016. sze 13.

Energia a közösség szolgálatában

írta: Magyar László Energiaklub
Energia a közösség szolgálatában

Hogy miről is szól a közösségi energia? Együttműködés, előrelátás, fenntarthatóság, csapatmunka, a környezet adta előnyök átformálása közösségi előnyökké. Ez megvalósulhat társasházi fejlesztéssel, helyi energiaszövetkezet létrehozásával vagy akár települési összefogással. Nagyban hozzájárul a közösségépítéshez, az önrendelkezéshez, és példát mutat. A közösségi energia beruházások ráadásul tudatosabb energiafogyasztásra serkentik a helyi lakosokat.

Dániában és Németországban a szélerőművek és napelemek jelentős hányada már ma is magánemberek, gazdák, közösségek kezében van. A kisebb közösségi megújulós beruházások valódi haszonélvezői ők maguk. Magyarországon is adottak a természeti és technológiai lehetőségek, hogy hasonló rendszerben gondolkodhassunk. Amennyiben egy decentralizált, helyi, megújuló forrásokra épülő rendszert építünk, a legnagyobb szerep a közösségi megoldásoknak juthat, a pozitív hatásokat pedig maguk a fogyasztók élvezhetik.

Letöltés: JPG / PDF

Sokan a megújuló energiák, fenntarthatóság és energiahatékonyság támogatói közül elkövetik azt a hibát, hogy csak egyéni beruházásban, egyéni megtérülésben gondolkodnak. Pedig mindenhol ott a közösség, a lehetőség az együttműködésre; a kölcsönös előnyök elvén alapuló, minden fogyasztó számára kedvező energetikai beruházásokra.

Magyarország nem dúskál fosszilis tartalékokban, a megújuló energiák (szél, nap, biomassza, geotermia) azonban az ország bármely pontján elérhetők, melyek közül egy vagy több erőforrásra alapozva helyi szinten gazdaságilag is előnyös közösségi termelést lehet megvalósítani.

Számtalan önkormányzati vezető nem ismeri ezeket a lehetőségeket vagy nem tudatosul bennük, milyen társadalmi-gazdasági előnyökkel jár egy ilyen befektetés. Ám ha egy önkormányzat beruház, vagy a helyi lakosok egy csoportja összefog, sokkal tágabb keretek között lehet gondolkodni az önellátás, fenntarthatóság kérdéskörében.

Talán a legfontosabb célja és hozadéka egy ilyen beruházásnak, hogy ki lehet bújni az energiafüggőség árnya alól. Mennyivel megnyugtatóbb a helyi forrásokból (pl.: mezőgazdasági hulladékból) működő biogáz üzemre bízni magunkat, mint az oroszok által szolgáltatott földgázra. Mennyivel előnyösebb helyi napos-szeles beruházásokkal fogyasztóból termelővé válva nagyrészt függetleníteni magunkat a piaci változásoktól.

Ezek a beruházások segítenek a helyi gazdaság erősítésében is. Egyrészt a helyi, és sok esetben olcsóbb energiaszolgáltatás (fűtés, áram) vonzó a cégeknek, mely új munkahelyek létesülését eredményezi, másrészt megakadályozza, hogy a javak kiáramoljanak egy adott régióból, elősegíti, hogy a vásárlóerő helyben hasznosuljon, tehát felpezsdíti a helyi gazdaságot. Az energia „szállításából” fakadó költségek jelentősen csökkenhetnek, a kisebb rendszerek pedig jóval nagyobb hatásfokkal működtethetők.

 

Hazai közösségi, önkormányzati megújuló energia projektek – 2015 (forrás: MTVSZ)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Infografika Kedd” című blogsorozatunkban hétről-hétre közérthetően mutatunk be egy-egy energetikai témát infografikák segítségével. A sorozat minden kedden új bejegyzéssel gazdagodik.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szólj hozzá

önkormányzatok megújulók közösségi energia Megújuló energia Települések